Tuesday, August 23, 2016

Resipi mudah Cornflakes Coklat Ceria!

Salam semua. Kali ni nak share salah satu biskut raya yang saya baru cuba buat last raya iaitu Cornflakes Coklat Ceria! :) Sangat-sangat mudah resipinya. Yang penting sedap dimakan berama-ramai di hari raya. hehe. Jom tengok camne nak wat biskut yang sangat ceria berwarna-warni ni. Tengok pun geram dan menyelerakan.


Bahan-Bahan

Nestle Cornflakes
Chocolate Compund jenama Beryls
Butter
Serbuk Vanillin
Coklat Rice
Paper Cup

Cara-Cara

1. Ramas cornflakes supaya menjadi kepingan lebih kecil. Jangan sampai hancur. Cukup-cukup untuk mudah dimakan.



2. Panaskan coklat compound bersama butter dan sedikit serbuk vanillin untuk membangkitkan aroma. Saya gunakan sekotak besar cornflake so, coklat yang saya gunakan adalah 2 blok. (Dalam sepeket coklat compound Beryls ada 4 blok)


3. Panaskan sehingga cair berkilat dengan api kecil / double boil.


4. Then tunggu coklat sejuk sedikit, barulah letakkan cornflakes yang telah diramas tadi. Gaulkan hingga rata.


5. Then gunakan sudu untuk masukkan dalam paper cup. Amaun ikut suka. :p


6. Last sekali untuk hiasan bagi tambah menarik bolehlah taburkan coklat rice warna-warni. Then masukkan dalam peti ais dalam 5-10 minit untuk mengeraskan coklat. Pastu bolehlah disimpan atau dimakan terus! Siap! :)



Misya : Obses shopping bahan bakery.




No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Promo Beg Raya serendah RM49!

Salam semua.. Wah lamanya tak bersiaran kat sini! Hehe.. Selamat Berpuasa! Diam tak diam, pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ramadhan l...