Wednesday, April 24, 2013

Bukti : Rumpai Laut Tidak Mengandungi Kolagen!!

Salam... Merujuk kepada entry yang baru saya post sebentar tadi di SINI, disertakan link berkaitan rencana Rumpai Laut Tidak Mengandungi Kolagen yang disiarkan di dalam akhbar Sinar Harian. Sila klik SINI atau gambar berikut : 


Sudah terbukti sememangnya tiada kajian saintifik yang sahih tentang kewujudan kolagen dalam rumpai laut! Kalau tak percaya juga, terpulang... Nak murah punya pasal, teruskan.:) Lagi bukti di SINI, SINI, SINI.

Yang penting saya amalkan meminum Elmarino Blanc dari Elken yang lebih terjamin kualiti dan keselamatannya! =) Investment hari ini untuk masa depan yang lebih cerah dan berkualiti.Untuk pertanyaan atau pembelian boleh contact saya di line berikut:
Cik Misya : Jadikan dirimu mahal semahal nyawamu..

7 comments:

 1. tak pernah pown makan rumpai laut tuh ...

  ReplyDelete
 2. Saya ingat ada tapi saya memang tak makan rumpai tu..

  ReplyDelete
 3. Salam,
  http://o.bharian.com.my/bharian/articles/Rahsiarumpailaut/Article/

  Bukti yg menyatakan Rumpai Laut membantu mengekalkan kolagen dlm kulit-
  Dr Muta Harah Zakaria.. Pensyarah Jabatan Akuakultur Fakulti Pertanian, UPM

  Sumber:
  Berita Harian.
  Isnin, 15hb April 2013

  petikannya:
  "rumpai laut mengandungi kandungan mineral,asid amino dan beta karotein yang tinggi bagi membantu mengekalkan KOLEGEN dalam kulit"

  TQ

  ReplyDelete
 4. @Musliza Hasni Tq atas info. See.. Kolagen memang tiada dalam rumpai laut. Yang ada hanya kandungan yang boleh membantu mengekalkan kolagen dalam tubuh. Adakah ia mempunyai fungsi merepair kolagen yang telah rosak/bocor? Menghasilkan kolagen baru? Menghalang sinar UV? Banyak produk even rumpai laut sendiri tiada fungsi/teknologi seperti itu. Dari segi pemprosesannya bagaimana? Pencemaran fizikal dan kimia yang terdapat dalam rumpai laut bukan semudah ABC untuk disingkirkan. Perlu melalui pelbagai proses terlebih dahulu sebelum ia benar2 terjamin selamat dimakan.:)

  ReplyDelete
 5. petikan "..membantu mengekalkan kolagen dalam kulit" pun tidak tepat kerana pensyarah tersebut hanya membuat pernyataan yang umum dan tidak bersandarkan kajian saintifik. Beliau adalah pensyarah akuakultur bukan pakar kolagen kulit!.

  ReplyDelete

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Promo Beg Raya serendah RM49!

Salam semua.. Wah lamanya tak bersiaran kat sini! Hehe.. Selamat Berpuasa! Diam tak diam, pejam celik pejam celik dah masuk bulan Ramadhan l...